Židé a jejich každodennost
Život praktikujících židů byl a dosud je řízen mnoha pravidly, a tak se do jisté míry stále liší od života většinové společnosti. Zde Vám představíme především předměty spojené s židovstvím. Doporučujeme také návštěvu židovského města se synagogou a židovským obecním domem.
Košer strava - fotografie pokrmů připravených dle tradičních receptů, jejichž ochutnávka proběhla v roce 2019.
Základním pravidlem židovské stravy je to, že musí být rituálně čistá, tzv. košer. Zde uvádíme některá pravidla košer stravy:
1) Je možno jíst pouze maso sudokopytníků, kteří jsou zároveň i přežvýkavci.
2) Lze jíst pouze ryby a vodní živočichy, kteří mají jak šupiny, tak i ploutve.
3) Konzumace drůbeže je povolena.
4) Není dovoleno jíst zvířata, která se živí jinými zvířaty.
5) Veškerý hmyz je zakázán.
6) Zakázáni jsou obojživelníci a zvířata, která „lezou po břiše“.
7) Musí se oddělovat mléčná a masitá jídla.
Tradiční židovské pečivo - chala
Recept
• 2 ks vejce
• 450 g polohrubá mouka
• 20 g máslo
• 2 lžíce cukr krupice
• 1 lžička sušené droždí
• 1/2 lžičky sůl
• 120 ml mléko
• 40 g hera
Ingredience uvedené na těsto pouze promícháme a vypracujeme z nich hnětením těsto. Těsto vložíme do mísy a necháme je na teplém místě vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 dílů. Vyválíme prameny a upleteme 2 větší vánočky.
Chala potřeme bílkem, posypeme semínky podle chuti a v předehřáté troubě chala upečeme dozlatova.
Sederový talíř
Talíř, určený pro tzv. sederovou večeři, by měl obsahovat následující věci.
• Opečenou kost, která je připomínkou obětního beránka.
• Vejce uvařené natvrdo, symbol nového života a též Izraele, který je přirovnáván ke žloutku.
• Maces – nekynutý chléb.
• Hořké byliny (např. salát, křen) připomínající hořkost otroctví.
• Zeleninu (např. ředkvička, brambor, cibule).
• Slanou vodu připomínající zázrak během přechodu přes Rákosové moře.
• Charoset – směs strouhaných jablek, oříšků, mandlí, skořice, zázvoru a červeného vína.
Zarazili jste se u slov "sederový talíř"? Toto video Vám vše vysvětlí.